wol spinnen

Wol spinnen, hoe een vuile vacht een draadje wordt

Zelf doe ik al enige jaren aan wol spinnen, ik ben ooit begonnen op een Louet S10 en ben nu in het bezit van een prachtig Noors spinnewiel. In deze blog leg ik je stap voor stap uit hoe je van je vuile vacht een mooi draadje kunt maken. Wil je wel graag spinnen maar met een stuk vacht wat al schoon is en gekaard? Gekaarde vachten koop je hier per 100 gram

Wol spinnen: wat heb je allemaal nodig?

Allereerst natuurlijk een spinnewiel of spintol, hiermee maak je van de wol een draadje. Daarnaast is het handig om kaardenborstels of een kaardemolen te hebben, hiermee kam je de vezels van de wol dezelfde kant op. Om de wol te wassen heb je eigenlijk niet zoveel nodig: een emmer, wat keukenzout en een drupje afwasmiddel zijn voldoende. Daarnaast heb je natuurlijk een vacht nodig, dit kun je vaak bij een boer wel ophalen , gemiddeld kosten deze 5 euro per zak.

Begin met wassen voordat je de wol spinnen gaat

Dit hoeft natuurlijk niet, je kunt ook vanuit een vieze vacht spinnen, zelf heb ik dit ook een tijdje gedaan maar ik merkte dat mijn spinnewiel en mijn kaardemolen dit niet zo fijn vonden. zoek de schapenvacht uit en haal de slechte stukken eruit, dit zijn de stukken bij de poten en staart. Weeg dan 100 gram wol af op een weegschaap. Per 100 gram wol voeg je 2 eetlepels zout aan handwarm water toe in een emmer, dit laat je ongeveer een half uurtje staan. Als de tijd is verstreken zul je zien dat het water aardig bruin geworden is. haal de wol eruit, gooi het vieze water uit de emmer. Spoel de wol in de emmer na met handwarm water en een drupje (echt een drupje!) afwasmiddel totdat er geen vies water meer van de wol komt. De wol moet aan de lucht drogen, dus niet op de verwarming!

De wol kaarden voordat je de wol spinnen kan

Doordat je de wol kaard gaan de vezels dezelfde kant op staan. Hierdoor wordt het spinnen van de wol een stuk gemakkelijker. Ook worden er de laatste troepjes hierdoor uit de wol gehaald. Het kaarden van de wol kan met kaardeborstels of een kaardemolen. Zelf gebruik ik inmiddels een kaardemolen omdat dit veel minder zwaar is en je grotere hoeveelheden in één keer kunt kaarden.

De wol spinnen op het spinnewiel

Zelf maak ik graag gebruik van het spinnewiel. Ik heb ook wel een spintol maar dit gaat mij toch aanzienlijk minder goed af. Ieder spinnewiel is voorzien van een vlucht, dit is meestal het U voormige gedeelte met haakjes. Belangrijk is dat je na een poosje spinnen van haakje wisselt. Hierdoor wordt de wol mooi gelijkmatig op de klos verdeelt. Probeer de draad zo soepeltjes mogelijk vast te houden, als je de draad te strak houd krijgt deze teveel twist/ slagen waardoor je draad niet mooi wordt. Heb je liever handgesponnen wol wat al klaar is om mee te breien? Ik verkoop mijn handgesponnen werk via Ecolisjes.