Voedselverspilling tegengaan

Voedselverspilling tegengaan, hoe pak je dat aan?

Voedselverspilling tegengaan, hoe doe je dat nou eigenlijk ?

Zelf vind ik het enorm zonde om eten weg te gooien. Maar hoe kun je je voedsel op een veilige duurzame manier bewaren zodat je minder hoeft weg te gooien, en hoe kun je eigenlijk het beste je koelkast inrichten? Je leest het in mijn nieuwe blog

Voordat je begint met koken al voedselverspilling tegengaan

Zorg ervoor dat je een boodschappenlijstje hebt voordat je naar de supermarkt gaat. Niet alleen scheelt dit impuls aankopen, je vergeet ook niets en weet precies welke hoeveelheden je nodig hebt. Daarnaast is het handig om een weekmenu te maken, iedere week weer. Zo weet iedereen wat er wanneer gegeten wordt en je weet precies welke boodschappen je nodig hebt. Een kleine moeite, maar het scheelt echt veel vergeten groentes in de koelkast.

Voedselverspilling tegengaan tijdens het koken

Tijdens het koken heb je soms maar een halve citroen of ui nodig, de andere helft wordt vaak afgedekt met een plasic folie die eigenlijk niet zo goed blijft zitten. Zelf ben ik enorme fan van de Foodhuggers, deze zijn er in diverse maten zodat je de andere helft van het groente of fruit fijn kunt bewaren en weer kunt herbruiken. Omdat de huggers gewoon te herbruiken zijn bespaart het je ook nog eens veel plastic!

Na het avondeten voedselverspilling tegengaan, ook ideaal met kleine kinderen

Zorg dat je de juiste hoeveelheden kookt, dit kan soms lastig zijn met kleine kinderen die soms wel eten, soms niet of weer heel weinig. Wat ik zelf graag doe is een klein schepje op hun bordje (werkt natuurlijk ook bij volwassene ūüėČ ) extra groente uit de pan wanneer het bord leeg is kan natuurlijk gewoon. De restjes groente die overblijven vries ik in met duurzame glazen bewaarbakjes. Deze beetjes zijn vaak ideaal door de pastasaus, in de soep of wat dacht je van een soort muffin met groente. Deze maak je met herbruikbare cupcake bakjes, vult deze met kliekjes groente en gooit er een rauw eitje overheen. Even in de oven en klaar is je gezonde snack!

De juiste koelkast indeling kan ook voedselverspilling tegengaan

De koelkast heeft op ieder plek een andere temperatuur, zo is de ene plek ideaal voor bijvoorbeeld yoghurt, maar totaal niet voor broodbeleg. Dit is de corecte indeling van de koelkast waardoor dingen langer goed blijven:

  • Deur van de koelkast: Dit is de ideale plek voor geopende zuivelpakken, of andere verpakkingen die open zijn. Daarnaast kunnen eieren potjes en¬† flesjes het hier ook prima vinden
  • Middelste en bovenste plank van de koelkast: Dit is de plek¬† voor geopende blikken en potjes, sauzen zoals bijvoorbeeld ketchup en mayonaise zijn beter af op de bovenste plank. Ook broodbeleg en zuivelproducten horen hier.
  • Groentelade: De naam zegt het al, Hier bewaar je de groente, maar ook diverse soorten fruit kun je hier kwijt.

De ideale temperatuur voor je koelkast is 4 graden, bacterien groeien dan minder snel.

voedselverspilling tegengaan
De juiste indeling van je koelkast kan ook veel voedselverspilling tegengaan. Bron afbeelding: Voedingscentrum.nl