menstruatiecup inbrengen

Menstruatiecup inbrengen

Een menstruatiecup inbrengen, hoe werkt dat nou precies, en welke mogelijkheden zijn er? Je leest het in mijn blog waarin ik je aan de hand van duidelijke afbeeldingen het zo goed mogelijk zal uitleggen!

Voordat je de menstruatiecup inbrengen gaat

Voordat je begint is het belangrijk om eerst goed je handen te wassen met milde zeep zonder parfum. Spoel de cup af onder de kraam om eventuele pluisjes en stofjes te verwijderen. Het inbrengen van de cup gaat het makkelijkste als deze nat gemaakt is. Het is handig om te oefenen met de cup voordat je daadwerkelijk ongesteld bent, zo is het inbrengen een eitje wanneer je deze echt nodig hebt.

De menstruatiecup inbrengen

Er zijn diverse manieren om de cup in te brengen, zo heb je bijvoorbeeld de U-vouw en de schuifvouw. Bij de U-vouw druk je de cup plat en vouwt hem dan dubbel waardoor de bovenkant van de cup eruit ziet als een U. Dit vind ik persoonlijk de meest snelle vouw, al zal dat natuurlijk per persoon verschillen. De schuifvouw is smaller om in te brengen maar ook iets lastiger: je duwt één gedeelte van de cup naar het midden, en dan knijp je de cup samen zodat er een puntige bovenzijde ontstaat.

Hoe weet je of de menstruatiecup inbrengen goed is gegaan?

Vooral in het begin zul je vast veel twijfelen of de cup wel goed zit en of je niet doorlekt. Een simpele test is om even zachtjes te trekken aan het stokje van de cup wanneer deze ingebracht is. Komt de cup er gelijk uit? Dan zat deze niet goed, beweegt de cup zachtjes mee maar lijkt het alsof deze weer omhoog getrokken wordt? Dan zit de cup goed en heeft deze vacuum getrokken waardoor doorlekken niet zal gebeuren. Voor de zekerheid kan de de cup combineren met een wasbaar inlegkruisje voor extra zekerheid.