Luiers

Op zoek naar fijne luiers voor je kleintje? Wat dacht je van wasbare luiers? Nee, het zijn al lang geen grote katoenen lappen met veiligheidsspelden meer 😉 Ook wasbare luiers zijn met de tijd meegegegaan, zo heb je bijvoorbeeld prachtige all-in-one luiers die eigenlijk hetzelfde werken als bekende luiermerken met het enige verschil dat je ze was in plaats van weggooid.

Maar hoe begin ik eraan, en welke luiers heb ik nodig?

Als je begint met wasbare luiers is het belangrijk om uit te zoeken wat er bij je past, wil je bijvoorbeeld luiers die ongeveer hetzelfde werken als wegwerpluiers zoals de all-in-one luiers, of wil je wasbare luiers die bestaan uit overbroekjes en absorberende stukken. of misschien wil je wel badstoffen luiers met een overbroekje. Het is allemaal mogelijk! Wat ook niet mag ontbreken aan je set zijn één of meerdere wetbags. Deze gebruik je bijvoorbeeld in je luieremmer om gebruikte luiers in te stoppen, of je neemt ze mee in je luiertas voor als er onderweg verschoond moet worden.

Wat zijn eigenlijk de voordelen van wasbare luiers en hoeveel heb ik er dan nodig?

Er zijn heel veel voordelen te noemen voor wasbare luiers ten opzichte van de wegwerpluiers. Denk alleen al aan het milieu, als je gemiddeld 5 wegwerpluiers per dag gebruikt gooi je zo’n 150 luiers per maand weg, goed voor 22 kilo afval. Of wat dacht je van rode billetjes? Veel kinderen krijgen dit door wegwerpluiers. Dit komt omdat deze erg bewerkt zijn en plastic deeltjes bevatten. Wasbare luiers zijn ademend omdat ze van natuurlijke materialen zijn gemaakt.

Maar, hoeveel wasbare luiers heb ik dan nodig?

Dat hangt een beetje af van het soort luier dat je kiest, maar over het algemeen kom je met 24 stuks en inlegvellen voor de vaste ontlasting een heel eind. Bijkopen kan altijd nog mocht je toch te kort komen.