leven zonder afval ecolisjes

Leven zonder afval

Wil je graag leven zonder afval, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? In deze blog deel ik wat het begin eigenlijk is, en hoe je het steeds verder kunt uitbreiden!

Leven zonder afval, hoe doe je dat precies?

Als je misschien voor het eerst leest over leven zonder afval kan het zijn dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Want waar begin je in vredesnaam? Om je een handje op weg te helpen geef ik je een handig overzicht van een aantal afvalvrije producten, en hoe het leven zonder afval voor mij begon. Want als nieuweling komt er zoveel informatie op je af, en iedereen wil graag helpen maar daardoor onstaat er veel verwarring.

Het beginnen met leven zonder afval

Waar het eigenlijk allemaal mee begint is dat je je bewust wordt van het afval wat je creeert, niets meer en niets minder, dit is namelijk al de eerste stap. Bekijk bijvoorbeeld eens hoeveel plastic je badartikelen onnodig hebben, heeft je shampoo echt een flacon nodig, of is een blok zeep om je haar te wassen eigenlijk net zo handig? De eerste stap is realiseren dat dingen ook anders kunnen dan normaal waardoor je veel afval bespaard. Bekijk bijvoorbeeld eens je tandpasta tube, hoort tandpasta echt in een tube of kan het misschien ook anders? Bekijk bijvoorbeeld eens tandpasta op een stokje, een hard blokje tandpasta wat net zo lang mee gaat als twee tubes tandpasta.

Hoe kun je verder leven zonder afval?

Mijn advies is: Begin klein, gooi niet ineens je hele levenststijl om, maar begin bijvoorbeeld eens met het kopen van een duurzame drinkfles in plaats van het kopen van plastic flesjes uit de supermarkt. Dit scheelt toch al aardig wat plastic per jaar en is een mooi begin. Voor de wat gevorderde mensen zou ik bijvoorbeeld een menstuatiecup aanraden, dit gebruik je in plaats van tampons of maandverband en scheelt echt enorm qua afval. Is dit misschien weer een stap te ver? Bekijk dan eens wasbare wattenschijfjes voor make up in plaats van de gebruikelijke wegwerp varianten. De wasbare zijn handig in gebruik en eenvoudig te wassen in de wasmachine.

Leven zonder afval,nog even wat tips op een rij:

  • Bekijk alles met een plastic verpakking nog eens goed, heeft het echt plastic nodig of is er een beter alternatief?
  • Gebruik op je lichaam alleen natuurlijke producten, de reguliere producten uit de drogisterij bevatten vaak veel nare stofjes en plastic
  • Bekijk ook eens voor onderweg naar duurzame alternatieven: neem bijvoorbeeld een ouderwets broodbakje in plaats van plastic zakjes
  • Verander niet teveel in een keer, neem kleine overzichtelijke stapjes, zo blijft het leuk
  • Neem een groente of fruitnetje mee , in plaats van de plastic variant in de supermarkt