Ecolisjes.nl over ons

Hoe bewust zijn we bij Ecolisjes zelf eigenlijk?

Omdat ik vaak de vraag krijg hoe we op het idee van een duurzame webshop zijn gekomen leek het me leuk om eens te vertellen hoe duurzaam en bewust wij nou eigenlijk thuis bezig zijn. Zo leer je ons een beetje beter kennen en zul je zien dat de webshop is ontstaan door onze enthousiaste gebruikservaringen met eco merken.

Hoe het bij ons begon met bewustwording

Het begon eigenlijk allemaal met mijn dochter, zij had het altijd koud en niks scheen te werken, meerdere laagjes niet, extra dekentje niet dus ik ging maar weer hopeloos op zoek naar een andere oplossing. Totdat ik las over wollen hemdjes, in eerste instantie was ik niet gelijk enthousiast. Ik dacht aan gekriebel van wollen truien en hoe het prikte. Totdat ik via via hoorde van de Ouders Natuurlijk Beurs. Samen met mijn moeder ging ik daar een kijkje nemen. Wat een gezellige plek was dat! Vol prachtige producten, houten speelgoed, wollen kleertjes die heerlijk zacht aanvoelden, verzorgingsproducten zonder nare stofjes en niet getest op dieren. Deze plek had ik veel eerder moeten vinden!

Ik kocht een wollen hemdje voor mijn dochter, volgens de vrouw van de kraam echt ideaal als je het koud hebt. Ik vond ze vooral erg duur, maar ik nam er eentje mee voor haar. Verder die dag genoten we van heerlijk biologisch eten en gingen we vol prachtige indrukken weer naar huis.

Na het wollen hemdje

Toen ik het hemdje bij mijn dochter aan deed was ze er meteen erg blij mee, ze wilde hem niet meer uit en ze kon zich veel beter warm houden, zo bijzonder vond ik dat. Het hemdje was zijn geld dubbel en dwars waard! Nu ik gezien had wat het bij mijn dochter deed kocht ik er voor mezelf ook een, ik had het namelijk ook altijd koud. Tot de dag van vandaag heeft iedereen bij ons thuis (ja , zelfs mijn man!) een wollen laagje aan in de winter. Mijn dochters hemdjes heeft mijn zoon nu aan, zelf heeft ze nu wollen hemdjes met vrolijke sterrertjes uit Denemarken. Mijn interesse voor duurzame artikelen is dus gekomen door een wollen hemdje.

Wat we verder langzaam maar zeker aanpasten in ons leven

Omdat ik me steeds bewuster werd van wat we allemaal gebruiken hier in huis veranderde in de loop der jaren een heleboel dingen. Zo ben ik al enige tijd gestopt met reguliere shampoo voor mij en de kinderen. Het haar van de kinderen wassen we met Urtekram shampoo, dit is niet getest op dieren en vrij van nare stofjes. Ons eigen haar wassen we met Aleppo zeep. Daarnaast poesten we onze tanden met Humble Brush tandenborstels en gebruiken we tandpasta op basis van kruiden, de kinderen zijn dol op de Urtekram tandpasta. Ook onze haren kammen we niet meer met plastic, maar met mooie houten kammen en borstels. Ik heb een een vegan borstel, mijn man een houten kam, Als mijn haar droog voelt smeer ik er aloe vera gel in. Deodorant komt van het merk Speick en We Love The Planet, ook heel geschikt voor de gevoelige huid.

Hoe de webshop tot stand kwam

Voorheen werkte ik bij een andere webshop, daar heb ik zo’n beetje alles geleerd wat ik nu weet. Omdat de producten die daar verkocht werden niet zo goed (meer) bij me paste werd het tijd voor wat nieuws. Omdat ik zelf erg enthousiast werd van de duurzame producten die wij gebruiken én ik de kennis heb voor het onderhoud van een webshop was de keuze snel gemaakt: Een eigen webshop vol duurzame artikelen met goede SEO. En zo geschiedde.

Omdat wij veel producten zelf al enige tijd gebruiken kan ik mensen fijn passend advies geven. Daarnaast wordt ik zelf erg enthousiast van de producten die ik verkoop en ik hoop dat ik andere mensen er net zo enthousiast over kan maken. Ik vind het fijn als een product duurzaam geproduceert is, niet getest wordt op dieren en ook nog bijdraagt bij het verminderen van afval.

Wat we verder nog doen

Zelf was ik bijvoorbeeld al nooit echt fan van vlees, van kinds af aan al niet. Ik vond het niet alleen zielig voor de dieren (vanuit kinderlijk perspectief, dus nog niet eens met het beeld van mega stallen) ik vond het ook gewoon niet zo lekker. Dit is eigenlijk altijd zo gebleven. We eten dan ook vaak vegetarisch, soms zelfs veganistisch, maar af en toe eten we nog wel gewoon vlees. Of nouja gewoon: Als we vlees eten is dit van biologische komaf, dat vind ik belangrijk en ik betaal er graag wat meer voor. Dit is natuurlijk niet van de ene op andere dag gekomen, het had voor mijn man wat overtuiging nodig. Deze overtuiging vond ik in de documentaire Forks over Knives.

Daarnaast letten we op onze kleding, dat wil zeggen dat wij niet mee doen aan de fast fasion mode, niet alleen is het enorm slecht voor het milieu, de kwaliteit van fast fasion mode is gewoon slecht. Het vervomd na één keer wassen of er komen al snel gaatjes in. Als we nieuwe kleding kopen voor ons is dit van het merk Miss Green of Armed Angels, voor de kinderen Maxomorra of andere duurzame merken. Ook kopen we veel tweedehands kleding, want dat is eigenlijk nog het meest duurzaam. Veel mensen zien dan gelijk een beeld voor zich van verwassen tweedehand kleding wat nooit hip kan zijn. Dit klopt natuurlijk niet, zelf koop ik graag tweedehands kleding bij Fair and Share in Kampen, mooie eerlijke prijzen voor leuke kleding.

Tenslotte

Verbeter de wereld, begin bij jezelf! Natuurlijk weet ik wel dat ik geen grote wereldverbeteraar ben, maar voor mij voelt het goed. Ik vind het leuk om mensen informatie te geven over duurzame producten, dus mocht je vragen hebben, stel ze gerust ; )