draagdoek geweven lennylamb

Draagdoek

Voordat je een draagdoek gaat aanschaffen is het handig om te weten dat er diverse soorten en maten verkrijgbaar zijn, zo heb je bijvoorbeeld rekbare draagdoeken en geweven draagdoeken, maar wat is het verschil, en wat is nou handig om te kiezen? Je leest het in mijn blog!

Door alle draagdoeken de juiste draagdoek niet meer zien

Zeker als je net begint met dragen of misschien nog maar net besloten hebt om je kindje te gaan dragen kan er ontzettend veel informatie op je af komen, waar begin je? welke draagdoek is goed? Welke maat moet ik hebben? Allereerst is het belangrijk om te weten dat er over het algemeen twee soorten ergonomische draagdoeken zijn, de rekbare en de geweven variant.

De rekbare draagdoek

De kenmerken van een rekbare doek zijn dat deze is gemaakt van zachte tricot stof die meer meerekt dan een geweven draagdoek, ze zijn geschikt om meteen te gebruiken bij newborns. Daarnaast zijn ze vaak egaal van kleur en hebben ze geen patronen. Deze doeken zijn ideaal als je je kindje snel in en uit een doek wilt halen waarbij de doek niet opnieuw geknoopt hoeft te worden. Doordat deze doeken zo rekbaar zijn knoop je deze eenmalig waardoor je je kindje er zo vaak in en uit kan halen als je wilt zonder opnieuw te knopen. Deze soort is geschikt voor kinderen tot ongeveer 1,5 jaar en is niet geschikt om mee te rugknopen.

De geweven draagdoek

De geweven variant mag net zoals de rekbare doek meteen worden gebruikt bij pasgeboren babytjes, het verschil is dat deze niet rekbaar is waardoor je deze opnieuw moet knopen zodra je je kindje eruit haalt. Het grote voordeel is wel dat deze draagdoeken veel langer meegaan dan een rekbare doek omdat ze ook geschikt zijn om bijvoorbeeld kleuters in te dragen. Daarnaast hebben ze vaak prachtige patronen en zijn ze verkrijgbaar in diverse maten. De meest gangbare maat voor een geweven doek is een maat 6, hiermee kun je alle beginnersknopen maken en kun je lang mee uit de voeten. De wat meer ervaren dragers gaan vaak voor een kortere maat voor de wat lastigere knopen.